Wie ben ik

Mijn naam is Lizzy Looijestijn, ik ben 30 jaar oud en kom uit Den Haag. Mijn ouders zijn grote dierenvrienden en zij hebben mij groot gebracht met dieren. Geen dier was te gek; katten, cavia’s, konijnen, kameleons, hamsters en natuurlijk ratten.

Omdat een aantal ratten snel overleed aan luchtwegproblemen en tumoren, deed dit mij veel verdriet. Hierdoor ben ik een tijdje gestopt met het houden van ratten die uit dierenwinkels kwamen. Inmiddels heb ik twee katten, Senegalpapegaai en dertig ratten bij mij wonen.

Opleiding

In 2013 heb ik de opleiding tot MBO dierverzorging niveau 3 behaald aan het Wellant college in Rijswijk.

Ik ben in bezit van een ‘Vakbekwaam Houder van overige zoogdieren’. Deze heb ik gevolgd bij Aeres Training Centre in Barneveld.
Sinds 1 juli 2020 is wettelijk verplicht om deze certificaat in bezit te hebben wanneer je dieren fokt en verkoopt. 

Sinds 2013 ben ik werkzaam bij Vogelopvang de Wulp, een opvangcentrum voor wilde vogels. Gewonde, verweesde en besmeurde vogels worden hier opgevangen, verzorgd en weer vrijgelaten.

 

Waarom ratten fokken?

Mijn ratten kwamen altijd uit een dierenwinkel, echter tijdens mijn opleiding hoorde ik van het bestaan van een rattery. Omdat mijn interesse gewekt was, ben ik hier meer over gaan uitzoeken.

De ratteries die ik tegen kwam fokten allemaal gezonde ratten met een tam en goed karakter. Helaas bleek dit niet altijd het geval toen ik ze in huis nam. Soms waren de ratten erg bang of agressief, zelfs tot bijten aan toe. Ook overleden er een aantal voor hun eerste levensjaar aan tumoren of luchtwegproblemen. Dit was niet wat ik van een rattery had verwacht en daarom wilde ik mij nog meer verdiepen in het fokken van ratten.

Het fokken van ratten vereist kennis en ervaring, daarom ging ik opzoek naar ratteries om advies in te winnen. Helaas kon ik niet bij alle ratteries aankloppen: ik achterhaalde dat iedereen zich een rattery kon noemen zonder officiële papieren en dat veel goed aangeschreven ratteries, die ik probeerde te benaderen, geen of minimale informatie uit wilden geven.

Na lang zoeken was Samantha de Zeeuw van Rattery Muizerd bereid om mijn vragen te beantwoorden en mij te helpen met mijn eerste rittens met stamboom.

Bij deze rattery heb ik een aantal rittens overgenomen en het verhaal wat mij hier werd verteld, ‘wij fokken tamme, sociale en knuffelige ratten’, klopte helemaal! Dit zijn ook de liefste en rustigste rittens die ik heb meegemaakt.
Dit heeft mij gemotiveerd en geïnspireerd om een eigen rattery te beginnen. Mijn doel is om mensen super lieve en gezonde ratten als huisdier aan te bieden.