Wie ben ik

Mijn naam is Lizzy Looijestijn, ik ben 30 jaar oud en kom uit Den Haag. Mijn ouders zijn grote dierenvrienden en zij hebben mij groot gebracht met dieren. Geen dier was te gek; katten, cavia’s, konijnen, kameleons, hamsters en natuurlijk ratten.

Omdat een aantal ratten snel overleed aan luchtwegproblemen en tumoren, deed dit mij veel verdriet. Hierdoor ben ik een tijdje gestopt met het houden van ratten die uit dierenwinkels kwamen. Inmiddels heb ik twee katten, Senegalpapegaai en dertig ratten bij mij wonen.

Opleiding

In 2013 heb ik de opleiding tot MBO dierverzorging niveau 3 behaald aan het Wellant college in Rijswijk.

Ik ben in bezit van een ‘Vakbekwaam Houder van overige zoogdieren’. Deze heb ik gevolgd bij Aeres Training Centre in Barneveld.
Sinds 1 juli 2020 is wettelijk verplicht om deze certificaat in bezit te hebben wanneer je dieren fokt en verkoopt. 

Sinds 2013 tot heden ben ik werkzaam bij Vogelopvang de Wulp, een opvangcentrum voor wilde vogels. Gewonde, verweesde en besmeurde vogels worden hier opgevangen, verzorgd en weer vrijgelaten.

 

Waarom ratten fokken?

Mijn ratten kwamen altijd uit een dierenwinkel, echter tijdens mijn opleiding hoorde ik van het bestaan van een rattery. Omdat mijn interesse gewekt was, ben ik hier meer over gaan uitzoeken.

De ratteries die ik tegen kwam fokten allemaal gezonde ratten met een tam en goed karakter. Helaas bleek dit niet altijd het geval toen ik ze in huis nam. Soms waren de ratten erg bang of agressief, zelfs tot bijten aan toe. Ook overleden er een aantal voor hun eerste levensjaar aan tumoren of luchtwegproblemen. Dit was niet wat ik van een rattery had verwacht en daarom wilde ik mij nog meer verdiepen in het fokken van ratten.

Het fokken van ratten vereist kennis en ervaring, daarom ging ik opzoek naar ratteries om advies in te winnen. Helaas kon ik niet bij alle ratteries aankloppen: ik achterhaalde dat iedereen zich een rattery kon noemen zonder officiële papieren en dat veel goed aangeschreven ratteries, die ik probeerde te benaderen, geen of minimale informatie uit wilden geven.

Na 2 keer rittens gehaald te hebben bij 2 verschillende ratteries met stamboom zakte de moet in mijn schoenen.
De 2 rittens werden niet zwaarder dan 200 gram en sloot ik sowieso uit voor de fok.
Bij de andere 2 rittens bleken hun broers met 5 maanden uit het niets te overlijden. Ook bij hun besloot ik niet mee te fokken.

Pech.. pech.. pech.. 

Na lang zoeken was Elian Wolfert van Castor Rattery bereid om mijn vragen te beantwoorden en mij te helpen met mijn eerste rittens die wel ingezet zijn voor de fok.

Bij deze rattery heb ik een aantal rittens overgenomen.
Heel open en vriendelijk werd ik ontvangen en mocht op bezoek komen om al mijn vragen te stellen.

De motivatie kwam weer terug en leiden tot een mooie samenwerking met meerdere ratteries.

Rattery Casa Cara ging in december 2020 van start met als doel om mensen super lieve ratten als huisdier aan te bieden!